Pighvar eller slethvar dampet i ovn

Dampet pighvar med nye kartofler, små gulerødder og beurre blanc

Dampet pighvar med nye kartofler, små gulerødder og beurre blanc

3-4 personer

Det skal du bruge

•1 pighvar (cirka 1300 gram)

•1-2 citroner

•1 dl. hvidvin

•1 stort bundt friske krydderurter (fx salvie, estragon, oregano, timian, dild)

•Smør

•Salt

Sådan gør du

Rens pighvaren grundigt så den er helt fri for blodrester og dup den bagefter tør med køkken. Du kan med fordel lægge et snit langs finnerne og ned langs rygbenet, for så er det nemmere at ”partere” fisken, inden den serveres.

Salt pighvaren på både oversiden og undersiden og læg den på flere lag stanniol i et ildfast fad eller lignende.

Så er det tid til at fordele krydderurterne på pighvaren. Nogle foretrækker, at urterne er hakkede, men det har ingen betydning, om du vælger en rustikke udgave eller den fintsnittede.

Oven på krydderurterne lægger du skiver af citron, så fisken bliver dækket, inden du lægger et par smørklatter på,

hæld hvidvin ved-

Du lukker nu stanniolen helt tæt, så der ikke kan slippe væske ud. På den måde damper du fisken, så den bliver mør og lækker.

Pighvar er en utrolig mager fisk, og derfor er det vigtigt med smørret, da den giver den hvide fisk et godt modspil, og samtidig er med til fisken bliver mør.

Til sidst sætter du pighvaren i ovnen på 180 grader og lader den hygge sig 45-50 minutter.

Sådan ved du, om pighvaren er færdig:

Slipper skindet kødet, og slipper kødet benene uden problemer, så er pighvaren færdig.

Kødet skal være mælkehvidt og må ikke være ”glasagtigt” i udsendet.


Og nu til sovsen

Det skal du bruge

•4 skalotteløg

•1 dl. Noilly Prat

•2 dl. hvidvin

•150 gram smør i mindre stykker

Du starter din beurre blanc med at hakke skalotteløgene, hvorefter du sætter dem over med hvidvin og Noilly Prat i en lille gryde.

Lad herligheden koge ind ved svag varme til der er cirka ¾ dl. tilbage og si det.

Væsken kan du sætte på i køleskabet, for så langt frem kan du forberede din sovs, så du ikke skal gøre det i sidste minut, men du kan også fortsætte med det samme.

Når pighvaren er klar til servering, varmer du væsken op, mens du pisker det kolde smør i.

Det er vigtigt, at din beurre blanc kun akkurat når kogepunktet, så ikke noget med at lade den buldre derudaf. Det er en sovs, der skal have et vågent øje på sig.

Sovsen serveres med det samme.

Foruden pighvar og beurre blanc kan du servere små nye kartofler og små, dampede gulerødder til.

Skal det være ekstra fint, kan du give gulerødderne et hurtigt opkog i kogt vand, lade dem køle af og inden servering stege dem varme på en pande med lidt smør.

Velbekomme.